EOS: подальшого зростання виробництва пиломатеріалів хвойних порід не буде

За прогнозованого обсягу виробництва пиломатеріалів хвойних порід у 2022 році, що становив 89,925 млн м³, порівняно з минулим роком у країнах, охоплених Європейською організацією лісопильної промисловості (EOS), навряд чи відбудуться якісь істотні зміни. Згідно з даними, опублікованими 13 членами та асоційованими країнами у річному звіті EOS за 2021/2022 рр., зростання, досягнуте у попередні роки, схоже, припиниться цього року.

У 2021 році виробництво збільшилося значно різкіше, ніж очікувалося спочатку, на 4,4%; прогноз, даний минулого року на загальних зборах у Гельсінкі, передбачав зростання на рівні 2,9%.

Після позитивної ділової активності у більшості країн-виробників у перші кілька місяців цього року і, в деяких випадках, значно вищого обсягу виробництва, ніж минулого року, перспективи на другу половину цього року стали помітно похмурішими. Зростання витрат та брак матеріалів призвели до уповільнення темпів ділової активності у багатьох країнах. Невпевненість клієнтів у перспективах розвитку бізнесу вже знайшла своє відображення у зниженні попиту на пиломатеріали хвойних порід та виробів з деревини з доданою вартістю з червня, а також у різкому зниженні відпускних цін останнім часом.

Принаймні до середини цього року санкції ЄС проти імпорту деревини з Росії та Білорусі не створювали дефіциту на західноєвропейських ринках пиломатеріалів хвойних порід. Обсяги за контрактами, укладеними до запровадження санкцій, на цей час переважно поставлені. Враховуючи стабілізацію будівельної активності та очікуване зниження попиту на дерев’яну тару та піддони, ще слід побачити, якою мірою відсутність імпорту з цих двох країн, починаючи з третього кварталу і далі, призведе до збільшення попиту з боку альтернативних постачальників з-поміж країн-членів EOS.

За матеріалами сайту www.euwid-wood-products.com